Velayetin Değiştirilmesi

04 Kasım 2024 Pazartesi

VELAYETİN DEĞİŞTİRİLMESİ

 

Velayetin Değiştirilmesi Davası;

TMK 335 hükmü gereğince ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velâyeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velâyet ana ve babadan alınamaz. Yine TMK 336. madde hükmüne göre ise evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velâyeti birlikte kullanırlar.

 

Boşanma davası sonucunda velayet kendisine bırakılmış olan taraf, velayet hakkından doğan yetkilerini gereği gibi yerine getirmez ise hakim velayetin ondan alınıp diğer tarafa verilmesine karar verebilir. Velayetin değiştirilmesi davası kamu yararına ilişkin bir dava olup, çocuğun üstün yararı gözterilerek karar verilir.Bu noktada hakim çocuğun üstün yararını göz önünde tutarak gerekli gördüğü tüm önlemleri çocuk yararına alabilir.

 

Velayetin Değiştirilmesi Sebepleri;

Velayetin kaldırılması sebebleri Türk Medeni Kanunu’nun183. Madde hükmünde detaylıca açıklanmıştır. Buna göre;

“Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde hâkim, re’sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.” Madde hükmünde belirtilmiş olan sebeplerin meydana gelmesi durumunda çocuğun üstün yararının zedelendiği tespit edilir ise çocuğun velayeti değiştirilebilir.

Konuya ilişkin yargıtay kararında ise

 

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, T: 21.06.2004, E: 2004/7326, K: 2004/8201:

“… 12.07.1994 doğumlu küçük Osman’ın velayet hakkı anneye verildiği hâlde anne uzun yıllar çocuğu yanına almamış velayetle ilgili görevlerini yerine getirmemiştir. Türk Medeni Kanununun 183 ve 349. maddesi koşulları oluştuğundan küçüğün menfaatleri de gözönüne alınarak velayet hakkının anneden alınıp, değiştirilerek babaya verilmesi gerekirken davanın reddi doğru bulunmamıştır …”Denmektedir.

 

Dava sonrasında velayeti kaldırılan eşin çocuğa karşı bakım ve eğitim giderlerine katlanma yükümlülüğü sona ermez 

 

Velayetin Değiştirilmesi Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme;

Velayetin değiştirilmesi davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesi olup, aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde ise görevli mahkeme Aile Mahkemesi sıfatıyla bakan Asliye Hukuk Mahkemeleridir.