31 Ekim 2024 Perşembe
VELAYET HAKKINDA BİLGİ
Velayet Nedir ?
Velayet 18 yaşından küçük veya kısıtlı ergin çocukların bakımı, yetiştirilmesi, eğitimi, kişilik ve mallarının korunması noktasında ana ve babaya verilmiş olan bir hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür.
Velayetin Kapsamı Nedir ?
Velayet hakkı ana ve babaya aittir. Bu hak kapsamında ana ve baba çocuğun yetenek ve eğilimine uygun olarak genel ve mesleki bir eğitim sağlar. Aynı zamanda çocuğun dini eğitimini belirleme hakkı da ana ve babaya aittir. Ana ve babanın bu hakkını sınırlayacak her türlü sözleşme geçersizdir.
TMK 339’da velayetin kapsamı detaylandıırlmış olup buna göre;
“Ana ve baba, çocuğun bakım ve eğitimi konusunda onun menfaatini göz önünde tutarak gerekli kararları alır ve uygularlar.
Çocuk, ana ve babasının sözünü dinlemekle yükümlüdür.
Ana ve baba, olgunluğu ölçüsünde çocuğa hayatını düzenleme olanağı tanırlar; önemli konularda olabildiğince onun düşüncesini göz önünde tutarlar.
Çocuk, ana ve babasının rızası dışında evi terkedemez ve yasal sebep olmaksızın onlardan alınamaz.
Çocuğun adını ana ve babası koyar. “ Demiştir.
Velayet Hakkı Kime Verilir ?
Velayet hakkı yalnızca ana ve babaya aittir. Bu hak devredilemeyeceği gibi ana ve babanın bu haktan feragat etmesi de mümkün değildir. Ancak sadece yasal nedenlere dayanılarak bu hak ana ve babadan alınabilir.Buna göre;
Tmk 336:
“Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velâyeti birlikte kullanırlar. Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hâli gerçekleşmişse hâkim, velâyeti eşlerden birine verebilir. Velâyet, ana ve babadan birinin ölümü hâlinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir.” demektedir.
Konu ile ilgili Yargıtay 2. Hukuk Dairesi E. 2005/7730 K. 2005/9943 sayılı kararında ise:
“Türk Medeni Kanununun 335. maddesinde “Ergin olmayan çocuk ana ve babasının velayeti altındadır.” hükmü yer almaktadır. Aynı Kanun’un 404. maddesinde de velayet altında bulunmayan küçüklerin vesayet altına alınacağı düzenlenmiştir.
Sözü edilen yasal düzenlemelere göre velayet hakkı, münhasıran anne ve babaya tanınan bir hak olup, evlat edinme hali hariç, anne ve baba dışında hiç kimseye tevdi olunamaz.” Denmişitr.