24 Aralık 2024 Salı

 ÖLÜM KARİNESİ 

 

Ölüm Karinesi Ne Demektir?

 

Ölüm karinesi, bir kimsenin ölümüne kesin gözüyle bakılmasını gerektiren durumlar içinde kaybolması ve cesedenin bulunamaması halinde hukuken ölü sayılmasına denmektedir.

TMK madde 31 hükmünde ise ölüm karinesi “Bir kimse, ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren durumlar içinde kaybolursa, cesedi bulunamamış olsa bile gerçekten ölmüş sayılır.”şeklinde tanımlanmıştır.

Gaiplikten farklı olarak ölüm karinesinde güçlü bir olasılığın bulunması yeterli olmayıp hakkında ölüm karinesi kararı verilecek olan kişinin yaşam deneyimlerine göre sağ olarak kurtulmasının mümkün olmadığının kabul edilmesi gerekir.

 

Ölüm Karinesinin Şartları Nelerdir?

 

Ölüm karinesi kararının veriilebilmesi için iki şartın gerçekleşmesi gerekmektedir. Buna göre;

 

            Kişini ölümüne kesin gözle bakılmasını gerektirecek durumda kaybolması

            Cesedin bulunmamış olması gerekmektedir.

 

TMK hükümlerine göre gaiplik kararının verilmesinin aksine ölüm karinesi kararının verilebilmesi için bir süre öngörülmemiştir. İlgili kişiler yukarıdaki şartların gerçekleşmesi durumunda yetkili makamlara başvurarak ölü kaydının düşürülmesini isteyebilecektir.

 

Ölüm Karinesi Kararından Sonra Ne olur?

 

Hakkında ölüm karinesi verilmiş olan kişinin bütün kişilik hakları sona erer ve nüfusta ölü kaydı düşülür. Ölüm evlilik birliğini kendiliğinden sona erdiren hallerden birisidir. Gaiplik kararının aksine hayatta kalan eşin evliliği sonlandırmak için dava açmasına gerek yoktur.

 

Hangi Haller Ölüm Karinesi’ne Örnektir?

 

Okyanus ortasındaki bir uçakta çıkan yangın sonucunda uçağın infilak ederek çakılması durumunda cesetleri bulunamayan yolcular bakımından ölüm karinesi kabul edilir.

Aynı aileden birden fazla kişinin depremde ölmesi halinde önce ölenin tespit edilemediği durumlarda birlikte ölüm karinesi kabul edilir.

 

Birlikte Ölüm Karinesi Ne Demektir?

 

TMK madde 29 hükmüne göre “Birden fazla kişiden hangisinin önce veya sonra öldüğü ispat edilemezse, hepsi aynı anda ölmüş sayılır.”

Birlikte ölüm karinesinin aksinin ispat edilmesi mümkün olmakla birlikte, birlikte ölüm karinesinin en önemli sonucu ölüm sırası belirlenemeyen kişilerin birbirlerine mirasçı olamamalarıdır.

 

Ölüm Karinesi Kararını Kim Verir?

Ölüm karinesi kararı, bulunulan yerin en büyük mülki amiri olan vali ya da kaymakam tarafından karar verilmektedir. Ölüm kaydı ise en büyük mülki amirin emriyle nüfus müdürlüğünce düşülecektir.