Nafakanın Ödenmemesi ve Tazyik Hapsi

17 Mart 2025 Pazartesi

                                                                 Nafakanın Ödenmemesi ve Tazyik Hapsi


Nafaka, boşanmaya bağlı mali sonuçlardan birisidir. Türk Medeni Kanunu’nda boşanmaya bağlı olarak düzenlenmiş bulunan 3 tür nafaka olup bunlardan “tedbir nafakası” dava süresince, davadan kaynaklı olarak yoksulluğa düşecek olan taraf lehine, diğer tarafın da mali gücüne oranla, yoksulluğa düşecek olan tarafın bakım ve giderlerinin karşılanabilmesi amacıyla ödenmesine hükmedilen bedeldir.

Boşanma davalarının sonuçlanmasıyla beraber ise müşterek çocuklar lehine iştirak nafakası, yoksulluğa düşen taraf lehine ise yoksulluk nafakasına hükmedilmektedir.

Yoksulluk nafakasına, boşanma neticesinde ekonomik olarak zora düşecek taraf lehine ödenmesine hükmedilmektedir. Yoksulluk nafakasına hükmedilebilmesi için talep edilmesi gerekmekte, talep edilmediği takdirde mahkemece re’sen karar verilememektedir.

 

Nafaka Borcunun Ödenmemesi Halinde Nereye Başvurulur ?


Tedbir Nafakası Ödenmezse: Yargılama süresince ödenmesine hükmedilen ve davanın kesinleşmesine kadar devam eden tedbir nafakası borcu yedi gün içerisinde ödenmelidir. Yedi günlük süre dolduğunda tedbir nafakası hala ödenmemişse, nafaka borçlusunun maaşının tamamına ve emekli maaşına haciz konulabilir. Maaş haczi nafaka borcunu ödemeye yetersiz ise, borçlunun malvarlığına haciz koyulabilir. İcra takibine rağmen nafaka ödenmemişse, icra ceza mahkemesine tazyik hapsi talebiyle şikayet yapılabilir. Şikayet için borcun muaccel hale gelmesinden itibaren üç aylık sürenin geçmemesi gerekir.

 

Yoksulluk veya İştirak Nafakası Ödenmezse: Yoksulluk veya iştirak nafakasının ödenmemesi halinde nafaka alacaklısının nafaka ilamı ile icra dairesinden nafaka borcuna ilişkin icra takibi başlatma hakkı bulunmaktadır.

 

Nafaka Tazyik Hapsi Şartları

 

Nafaka ödenmezse üç aya kadar tazyik hapis cezası uygulamak mümkün olur. Tazyik hapsi ödeme yapılması için en fazla üç ay sürecek bir nevi disiplin hapsi demektir.

Nafaka hükmüne uymama suçu için bazı şartlar oluşmalıdır:

  • Nafaka ödenmesini kesinleşmiş mahkeme kararına dayanmalıdır.
  • Aylık nafakanın tahsili için icra takibi başlatılmış olmalıdır.
  • Ödeme emri nafaka borçlusuna tebliğ edilmiş olmalıdır.
  • Borçlu nafakayı ödememiş olmalıdır.
  • İcra emrinin tebliği ile icra mahkemesine şikayet tarihi arasında bir aylık nafaka borcu doğmuş olmalıdır.
  • Şikayet hakkı tebliğden itibaren üç ay ve her halde nafaka doğduktan itibaren bir yıl içinde kullanılmalıdır.
  • Nafaka borçlusu nafakanın kaldırılması veya azaltılması için dava açmamış olmalıdır.

Eğer nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle bir dava derdest ise, tazyik hapsi bekletilir ve davanın sonucuna göre uygulanır.

 

Nafaka Borcu Zamanaşımı

Nafaka alacaklarının zamanaşımı süresi on senedir. Nafaka borcunun üzerinden on yıl geçmişse borç zamanaşımına uğrar. Bu halde on yılı aşkın ödenmeyen nafaka borcu için yasal işlem başlatılamaz.