Mirasçılıktan Çıkarma

13 Kasım 2024 Çarşamba

MİRASÇILIKTAN ÇIKARMA (ISKAT) NEDİR

 

Mirasçı Nedir?

Mirasçı, mirasbırakanın ölümü veya ölüme benzer halleri gerçekleştiğinde (gaiplik, ölüm karinesi) miras bırakanın malvarlığında hak sahibi olan kişiyi ifade eder.

Bu mirasçılar yasal mirasçı ve atanmış mirasçı olmak üzere ikiye ayrılırlar.Bir kişinin mirasçı sıfatını kazanabilmesi için miras bırakanın ölümü anında sağ olması gerekmektedir.

 

Yasal Mirasçı Kimdir?

Yasal mirasçı TMK 495-501’inci maddelerinde belirlenmiş olup, miras bırakanın kan hısımları (altsoy,ana-baba, büyük ana-büyük baba), sağ kalan eş, evlatlık ve devlet yasal mirasçıdır.

 

Atanmış Mirasçı Kimdir?

Miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla (vasiyetname veya miras sözleşmesi yoluyla) atadığı mirasçı atanmış mirasçıdır. 

 

Mirasçılıktan çıkarma (ıskat) nedir?

Mirasçılıktan çıkarma saklı paylı mirasçılar için geçerlidir. Buna göre aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufla sakı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir;

            Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbıraknın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,

            Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.

 

TMK madde 511 hükmüne göre mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.

 

Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa miras bırakanın yasal mirasçılarına kalır.

 

Mirasçılıktan Çıkarmanın İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

 

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise, Türk Medeni Kanunumuzun 576/2. maddesi ile Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 11. maddesi uyarınca mirasbırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir.