28 Ocak 2025 Salı
İŞE İADE DAVASI NEDİR ?
İşe iade davası geçerli bir sebep gösterilmeden işten çıkarılan işçiye tanınmış olan bir haktır. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 20. Maddesine göre “İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir.”
İşe iade talep etme hakkı, işçilik alacak ve tazminatlarından bağımsız bir hak olup, işçinin fesih sırasında tüm alacak ve tazminatlarının ödenmiş olması, işe iade talep etmenin önünde engel teşkil etmez.İşten çıkarılan her işçinin işe iade davası açma hakkı yoktur. Bir işçinin işe iade davası açabilmesi için aranan öncelikli şart geçerli sebep olmaksızın işten çıkartılmasıdır.
İşe İade Davası İçin Gereken Şartlar;
iŞ GÜVENCESİ KAPSAMINDA OLMAYAN BİR İŞÇİNİN İŞE İADE DAVASI AÇMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR BUNUN TEK İSTİSNASI FESHİN SENDİKAL NEDENLERE DAYANDIRILARAK YAPILMIŞ OLMASIDIR !
|
İşe İade Davasında Talep Edilebilecekler ;
İşe iade davasında, işçinin, iş sözleşmesinin feshinde işveren tarafından bir sebep gösterilmediği ya da gösterilen sebebin geçerli olmadığını belirterek işe iadeye, işe başlatmama durumunda en az dört en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminata, işçinin çalışmadığı sürece dört aya kadar boşta geçen süre ücret haklarının dava dilekçesinde belirtmesi gerekmektedir.
Davanın Kabulü Sonucunda ;
Mahkeme tarafından feshin geçersiz olduğu ve işçinin işe iade edilmesi gerektiği yönünde karar verildiği durumda, işe iade davasının kabul edildiği ortaya çıkacaktır. İlgili kararın kendisine tebliğinden itibaren işçi, 10 iş günü içerisinde işverene başvurmak suretiyle işe iadesini talep etmekle mükelleftir. İşçinin işverene başvurmaması durumunda, işverenin yapmış olduğu fesih kendiliğinden geçerli olacaktır.