Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği

16 Aralık 2024 Pazartesi

Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği

 

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun’da değişiklik öngören 7527 Sayılı “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile hayata geçirilecek olan uygulama yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yapmış olduğu açıklamada, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin, 5199 sayılı kanuna ek olarak 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’nin ilgili hükümlerinin dayanak alınarak hazırlandığını bildirdi.Buna göre yönetmelik kapsamında;

 

  • Sahipsiz köpeklerin toplanmasına ilişkin yöntemler, hayvan bakımevlerine getirildiklerinde işleyecek süreç ile sonrasında hayvan bakımevi/doğal yaşam alanlarında tutulmaları ve sahiplendirilmeleri konuları detaylandırıldı.

 

  • Sahipsiz hayvanların toplanmasına ilişkin yöntemleri, bakımevlerine getirildiklerinde işleyecek süreci, bakımevi ile doğal yaşam alanlarında tutulmaları ve sahiplendirilmeleri gibi konuları detaylandırıldı.

 

  • Sahiplenilebilecek hayvan tanımı yapılarak toplanan hayvanlardan hangilerinin rehabilite edilerek sahiplendirilmek üzere hayvan bakımevi/doğal yaşam alanlarında tutulabileceği açıklığa kavuşturuldu.

 

  • Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'nin ilgili hükümlerinin uygulanması kapsamında, sahipsiz hayvan popülasyonunun sorun yarattığına dair kararı alacak yetkili merci olarak belediye meclisleri görevlendirildi.

 

  • Bu yönetmelik kapsamında evlerinde kedi köpek gibi evcil hayvan beslemek isteyenler apartman yöneticisinden yazılı izin almak zorunda kalacak. Onayın alınmasının yanı sıra hayvanların kısırlaştırılması da zorunlu tutulacak. Evde beslenmesi yasak olan tehlikeli ırkların (Pitbull, Dogo, Argentino) sahiplenmesi için ise daha sıkı şartlar getirildi. Hayvan sahipleri, hayvanlarının insanlara, diğer canlılara ve çevreye olası zararlarını önlemek ve gerekli tedbirler almalarına rağmen gerçekleşen zararları tazmin etmekle yükümlü tutuldu. Kat Mülkiyeti Kanununa tabi meskenlerde, bahse konu kanun doğrultusunda oluşturulan yönetim planlarında meskende hayvan beslenmesine izin verilmesi halinde kişilerin hayvan sahiplenmelerini sağlayan düzenlemeler yapıldı.

 

  • Herhangi bir nedenle sahiplendiği hayvana bakamayacak olan vatandaşlar, bunları sokağa bırakmak yerine bakım şartları yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş barınaklara bırakacak.

 

  • Yönetmeliğe göre bir yıl içinde köpeğini birden çok kez kaybeden kişinin 3 yıl köpek sahiplenmesi yasaklandı. Ayrıca belediye sınırlarında sokak hayvanlarında artış yaşanırsa ötenazi yapma hakkı belediye meclisine tanındı.

 

 

Bu kapsamda Ağustos ayında yapılan kanuni değişiklikle nüfusu 25 binin üstünde olan yerel yönetimler, bütçelerinin binde 5'ini, büyükşehirler ise binde 3'ünü sahipsiz hayvanların bakımı ve rehabilitasyonuna ayırmakla yükümlü tutuldu.Yönetmelikle ise, yerel yönetimler, hayvan bakımevinin ve doğal yaşam alanlarının kapasitelerinin ildeki sahipsiz köpek sayısına kıyasla yeterli olduğuna il hayvanları koruma kurulunca karar verilinceye kadar, kanun kapsamında ayırmak zorunda oldukları mali kaynağın asgari %50'sini hayvan bakımevi ile doğal yaşam alanı yapımına veya mevcutlarının kapasitesini arttırmaya harcamakla yükümlü tutuldu.