Araçlarda Alkol Kilidi Zorunluluğu

18 Mart 2025 Salı

                                                                                                       

                                                                  ARAÇLARDA ALKOL KİLİDİ ZORUNLULUĞU

 

14 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle, Türkiye’de belirli ticari araçlarda alkol kildi kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Bu adım, geçtiğimiz yıl yayımlanan olay veri kaydedici yönetmeliğinin devamı niteliğini taşıyor. Şimdi ise yeni sistemin hangi standartlara uygun şekilde araçlara entegre edileceği netleşmiş durumda.Bu kapsamda, taksi, kamyonet, panelvan ve minibüs gibi ticari araçlarda alkol kilidi bulunması şartı getirilmiştir.

 

Alkol kilidi, sürücünün nefes kontrolü yaparak kandaki alkol oranını ölçen ve belirlenen sınırın kandaki alkol oranını ölçen ve belirlenen sınırın aşılması durumunda aracın çalışmasını engelleyen bir sistemdir. Bu uygulama alkollü sürüşü önleyerek trafik kazalarını azaltmayı hedeflemektedir.

 

Ayrıca, yeni düzenleme ile araçlarda şu güvenlik sistemlerinin de bulunması zorunlu hale getirilmiştir:

  • Akıllı Hız Destek Sistemi: Sürücülere yol ortamına uygun hızı korumasına yönelik bildirimler sağlar. Ulusal Tip Onayı ve AB Tip Onayı için Binek ve Hafif Hizmet Araçları ile Orta ve Ağır Hizmet Araçlarında zorunludur.
  • Sürücü Dalgınlık ve Dikkat Uyarı Sistemi: Sürücülerin uyanıklığını değerlendirir ve uyarılarda bulunur.  Ulusal Tip Onayı ve AB Tip Onayı için Binek ve Hafif Hizmet Araçları ile Orta ve Ağır Hizmet Araçlarında zorunludur.
  • Gelişmiş Sürücü Dikkat Dağınıklığı Uyarı Sistemi: Sürücünün dikkatini değerlendiren uyarılarda bulunur. Ulusal Tip Onayı ve AB Tip Onayı için Binek ve Hafif Hizmet Araçları ile Orta ve Ağır Hizmet Araçlarında zorunludur.
  • Olay Verici Kaydedicisi: Aracın kritik sistemlerinin kaza hemen öncesi ve sonrası bilgilerini içerir.  Ulusal Tip Onayı ve AB Tip Onayı için Binek ve Hafif Hizmet Araçlarında zorunludur. Orta ve Ağır Hizmet Araçlarında ise 7 Ocak 2029 zorunlu olacak. 

 

Bu düzenlemeler, Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde hazırlanmış olup, otomotiv sektörünün rekabetçiliğini korurken vatandaşların güvenliğini en üst seviyede gözetmeyi amaçlamaktadır. Yeni düzenlemenin 2025 itibariyle Türkiye’ de hayata geçirilmesi planlanıyor.