06 November 2024 Wednesday
AİLE KONUTU ŞERHİ
Aile Konutu Nedir?
Evlilik birliği süresince eşlerin bir arada yaşadığı, ortak yaşamlarını sürdürdükleri meskene aile konutu denmektedir.
TMK’da her ailenin bir aile konutunun olabileceği kabul edilmiştir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 13.03.2003 tarih 2003/3017 E, 2003/4352 K sayılı kararı uyarınca “…yazlık ev, yayla evi, dağ evi gibi ikinci nitelikteki konutlar aile konutu olarak sayılmamaktadır.”
Aile Konutunun Korunması?
Aile konutu TMK 194. Madde kapsamında korunmaktadır. Bu maddeye göre;
“Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini "tapu müdürlüğünden" isteyebilir.
Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.” Denmektedir.
İşbu madde kapsamında koruma, eşlerin evliliğinin sona ermesi halinde sona ermektedir.Evlilik birliği boşanma ile sona erebileceği gibi, eşlerden birinin ölümü yahut evliliğin iptali halinde sona erer.
Aile Konutu Şerhi Nedir?
Aile konutu şerhi, evlilik birliğinin sürdürüldüğü konutta malik olmayan eşe kanunen tanınmış olan önemli bir haktır. Buna göre malik olan eş, malik olmayan eşin rızasını almadan aile konutu üzerinde satma ya da kiralama gibi işlemler yapamaz.
Aile Konutu Şerhi Tescili Nasıl Yapılır?
Aile konutu şerhi eşlerden birinin doğrudan tapu müdürlüğüne giderek başvurması veyahut mahkeme kararıyla ilgili tapu müdürlüğüne müzekkere yazılarak konulabilir. Bu noktada malik olan eşin rızası aranmayacaktır.
Aile konutu şerhi tescili için eşler arasında geçerli bir evlilik olmalı, hukuka uygun şekilde kullanılan ortak bir konut olmalı ve bu konut eşlerin yaşamını sürdürdüğü ana merkez olmalıdır.